Prosinac
03
2014

Kako iznajmljivači rade Vaučer

HOTEL-VOUCHER-right1

Za potrebe vize neki gosti zahtijevaju da im se pošalje vaučer pa se postavilo pitanje, može li iznajmljivač izdati vaučer baš kao što to rade i putničke agencije? Na iznajmljivačima je sada da se odluče žele li koristiti termin vaučer ili umjesto toga termin “potvrda rezervacije” ili “Booking confirmation” kao potvrdu gostu o uplaćenoj akontaciji i rezervaciji smještaja

Zakonodavac, evo što kaže zakonodavac o vaučeru, njegovom značenju i uporabi.

Izdavanje vouchera (vaučera) propisano je člankom 914. Zakona o obveznim odnosima:

Članak 909.
Ugovorom o raspolaganju ugostiteljskim smještajem ugostitelj se obvezuje u određenom razdoblju staviti na raspolaganje turističkoj agenciji određeni broj ležaja, odnosno smještajnih jedinica u određenom objektu, pružiti ugostiteljske usluge osobama koje uputi agencija i platiti joj određenu proviziju, a ova se obvezuje popunjavati ih, odnosno obavijestiti u ugovorenim rokovima da to ne može učiniti te platiti cijenu usluga, ako se koristila ugovorenim smještajem.”
Obveza izdavanja posebne isprave
Članak 914.
(1) Turistička agencija dužna je osobama koje šalje na temelju ugovora o raspolaganju ugostiteljskim smještajem izdati posebnu pisanu ispravu.
(2) Posebna isprava glasi na ime ili na određenu grupu, neprenosiva je i sadrži nalog ugostitelju da pruži usluge koje su u njoj navedene.
(3) Na temelju posebne isprave obračunavaju se uzajamne tražbine između turističke agencije i ugostitelja.

Naš zaključak – svrha vaučera!

Vaučer (Voucher) još možemo zvati turistička uputnica, uslužnica ili bon. Svaki vaučer se zapravo temelji se na nekom temeljnom pravnom poslu (ugovor o prijevozu, agencijskom ugovoru o hotelskim uslugama itd.), kojim je između putničke agencije s drugim agencijama ili izravno s davaocima usluge dogovoreno da će im agencija korisnike usluga slati s vaučerom.

Stoga nakon svega možemo zaključiti da izdavanje vaučera slijedi kao rezultat potvrde rezervacije smještaja uobičajeno kod rezervacije preko putničkih agencija dok se kod rezervacije bez posrednika (to jest bez putničke agencije) ustalio izraz “potvrda rezervacije” i mi smo skloni reći da je bolje da iznajmljivači radije koriste taj izraz – “Potvrda rezervacije”. Iako nije netočno oboje.

Rezervacija se smatra potvrđenom samo u slučaju kada je agencija (iznajmljivač) zaprimila/o uplaćena sredstva ili je gost dostavio dokaz o uplati (najčešće putem faxa ili e-maila). Vaučer je pravno valjana isprava gosta s kojom dokazuje potvrdu rezervacije i naručene usluge prilikom dolaska u smještaj.


Vaučer ili pisana Potvrda rezervacije riješava nesporazume kad gosti stignu u smještaj!
S druge strane, stalno smo pretrpani iskustvima iznajmljivača koji se žale da su dobili nenajavljene goste, da su se gosti kad su se pojavili pravili malo “ludi” pa ili ih je stiglo više ili su tražili dodatni popust, “zanovijetali” i slično. I stoga kako ne bi bili iznervirani gostima, kako ne biste lako planuli – učinite ispravne početne korake prilikom rezervacije i problem riješen.

Iznajmljivač se ne smije vidno iznervirati i to pred gostima, već jednostavno ne prihvatiti nenajavljene goste, ako je naravno u tome nastao problem. Vaučer ili Potvrda rezervacije ovdje bi mogla doskočiti problemu, a gost kad ju pokaže na dolasku, ne može zahtijevati više no što je navedeno u takvom vaučer ili potvrdi rezervacije.

Stoga najvažnije, gostima recite da moraju doći s isprintanim vaučerom ili potvrdom rezervacije!

Ne zaboravite račun gostima!

Kod uplaćene akontacije nije potrebno izdavati odmah račun gostu već u tu svrhu može poslužiti Vaučer ili Potvrda rezervacije koja se pošalje emailom ili poštom.

No na dan dolaska gosta potrebno je gostu izdati račun u kompletnom iznosu kojeg je gost platio, jer bez obzira na vaučer iznajmljivač mora izdati račun, a gost ga mora dobiti.

Bilo vaučer ili Potvrda rezervacije, predlažemo da bude kreirana kao PDF dokument. Prvo se svi podaci upišu u nekom Word dokumentu i prebaci se sve u PDF kako se pojedine stavke ne bi mogle lako brisati. I ne zaboravite u jednoj takvoj Potvrdi rezervacije navesti sve uvjete rezervacije kao što su:
- naziv voucher ili booking confirmation (eventualno možete upisati i redni broj rezervacije)
- ime gosta nositelja rezervacije (dodatno i ostala imena ako želite) ,
- točan broj gostiju + navedena dob ako je riječ o maloljetnicima ili bebama posebice ako uživaju i popust u cijeni. Gosti iako imaju bebu koja s njima spava, moraju vam to reći.
- period boravka i broj noćenja
- iznos ukupne cijene, iznos uplaćene akontacije te eventualni iznos koji plaćaju po dolasku u smještaj (razliku preporučamo da tražite svakako odmah na prvi dan dolaska u smještaj, ne na zadnji)
- dodatne usluge kao što su kućni ljubimci, kinderbet, klima i slično te navesti sve ostalo što im je uključeno u cijenu (bicikl, transfer do smještaja i sl.)
- vrsta usluge (noćenje u apartmanu, doćenje s doručkom…)
- tip ponuđene usluge (apartman s 3 zvjezdice, naziv apartmana (plavi, desni, apartman ivana…) te navesti broj osnovnih i pomoćnih kreveta…)
- napomene koju smatrate važnom (plaćanje razlike po dolasku u smještaj, pokazati ovu potvrdu po dolasku u smještaj…)


Piše: Kruno Pekas

No Banner to display