Sijecanj
11
2014

Posljedice uvođenja plaćanja Pdv na Booking.com proviziju

booking

Sve je krenulo sredinom listopada i jednim jednostavnim mailom od strane Booking.com koji su iznajmljivači ignorirali jer je bio poprilično nerazumljiv, kakav to sad pdv za iznajmljivače….

Početkom studenog klupko se pomalo odmotavalo, iznajmljivači su bezglavo lutali hodnicima porezne uprave u potrazi za odgovorima koji su uglavnom bili ne definirani i različiti od ureda do ureda.

Kao klub iznajmljivača smo uputili dopis poreznoj upravi početkom studenog, i 28. studenog dobili odgovor koji nije bio povoljan za male iznajmljivače – paušalce. Iznajmljivači paušalci će plaćati Pdv na svaki plaćeni (uvezeni) račun Bookingu.com


Booking.com se ponaša poprilično ne zainteresirano kako ne bi se zamjerio iznajmljivačima te na taj način izgubio jedan dio smještajnih objekata, iako će sigurno nakon ove priče oko Pdv dio iznajmljivača okrenuti drugim rješenjima popune apartmana.

Država s druge strane koliko je god ažurna u naplati poreza na jednom dijelu tako u ovom slučaju gdje se sigurno radi o iznosu blizu 50 000 000 kn je poprilično spora i sve miriše da ima još nešto što joj ne ide u prilog inače bi (Slavko u dnevniku već pozva iznajmljivače da plate Pdv).

Kada usporedimo račune za proviziju Booking.com prije 1.7 i poslije i vidimo kakve su izmjene napravili sasvim je sigurno da su znali o čemu se radi, no zataškali su sve kako bi sezona prošla bez trakavica oni uredno odradili rekordnu sezonu.

Iako ova mjera će malim iznajmljivačima koji rade promet do 149 999 kn oduzeti 3.75% profita ostvarenog od Booking.com što će biti prihvatljivo s obzirom investiciju koju bi trebali napraviti da krenu u samostalni booking (web stranica, troškovi banke, AdWordse i oglašavanje na drugim portalima).

Najveća promjena će nastati iznajmljivačima koji nisu prijavljivali promet veći od 149 999 a ostvarivali su ga, uvođenjem poreznog broja većina njih će morati otvarati firme/obrte te će zbog toga stvoriti velika davanja, Pdv od 13% na svaki račun, obračun turističke taxe po svakom noćenje, porez na dobit po stopi od 20%, zapošljavanje radnika, računovodstvo i sve one druge parafiskalne namete kojim država tereti poduzetnike. Također prilikom prebacivanja privatnih nekretnina u najam/vlasništvo firme/obrte država će sigurno htjeti naplatiti svoj dio…


Ovom promjenom i raznorazni nakupci apartmana koji su radili ilegalno će nestati s tržišta s vremenom jer neće više biti konkurentni cijenom, a i teško će dolaziti do dobrih pozicija s obzirom da se neće više moći spajati veći broj apartmana ilegalno. Također i stroža kontrola od strane nadzornih državnih službi te akcije Udruge putničkih agencija Split prijavljivanja ilegalnih agencija i osoba koji rade u turizmu.

Trenutno još nismo zaprimili niti jedan izvještaj da je neki iznajmljivač platio Pdv niti da mu je Booking.com ispostavio novi račun s Pdv brojem iako očekujemo da će se to brzo dogoditi.

U sljedećim člancima čitajte:
- Može li se bez Booking.com-a u Splitu ili smo totalno ovisni o njemu?
- Mogu li se splitski iznajmljivači udružiti i poslati Booking.com u prošlost?
- Kako iznajmljivati legalno u ne kategoriziranom apartmanu?
- Dobre slike apartmana poboljšaju prodaju za min 30%
- Što sve iznajmljivači rade a ne bi smjeli zakonski?
- Što nude agencije privatnim iznajmljivačima u vezi oglašavanja na Booking.com

No Banner to display