Sijecanj
06
2015

Prihodi od turizma u 3. kvartalu veći nego rekordne 2008. godine

lorencin-necu-ici-europski-parlament-ako-me-izaberu-gradani-slika-873889

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), u prvih devet mjeseci 2014. godine prihodi od turizma iznosili su 6,77 milijarde eura, što u odnosu na isti period prošle godine predstavlja rast od 2,5 posto ili 168 milijuna eura. Udio prihoda od putovanja – turizma u ukupnom BDP-u iznosio je u tom periodu 20,9 posto, što u odnosu na isti period 2013. predstavlja blagi rast udjela od 0,7 postotna poena.

Nakon rasta prihoda u prvom i drugom tromjesečju, u trećem tromjesečju 2014. godine, odnosno od srpnja do rujna ostvaren je ponovni rast te je zabilježeno 4,65 milijardi eura, što je u odnosu na prošlu godinu 2,8 posto ili 128 milijuna eura više.


- Ostvareni prihodi od turizma u prvih devet mjeseci vrlo su dobri. Porast fizičkih pokazatelja, odnosno dolazaka i noćenja je kao što smo očekivali, popraćen porastom prihoda od turizma. U periodu od srpnja do rujna, odnosno u trećem kvartalu 2014. ostvareno je više prihoda nego u istom periodu 2013., a što je čak i iznad rezultata ostvarenih u trećem kvartalu rekordne 2008. godine. Ostvarene brojke me svakako kao ministra turizma izuzetno vesele jer pokazuju kako je turistički sektor naše zemlje sve snažniji, odnosno da je Hrvatska u svjetskim razmjerima sve konkurentnija destinacija – komentirao je rezultate ministar turizma Darko Lorencin.


Ustvrdio je kako su navedene brojke dokaz kako aktivnosti i mjere koje provodi privatni i javni sektor imaju pozitivan utjecaj na turizam, pa tako i cjelokupno gospodarstvo naše zemlje.

- U konačnici, ova turistička godina je po dosadašnjim pokazateljima uspješna, a vjerujem da će godišnji fizički i financijski pokazatelji potvrditi uspjeh turističke 2014. godine – zaključio je ministar turizma.

Prenosi http://liderpress.hr/biznis-i-politika/hrvatska/prihodi-od-turizma-u-3-kvartalu-veci-nego-rekordne-2008-godine/

No Banner to display