Rujan
01
2015

Rekordni Kolovoz, ‘Igra prijestolja’ neće se više snimati u Splitu.

alijanavuksic-tz

Grad Split je sve poželjnija turistička destinacija, a kao dokaz tome svjedoče i najnoviji podaci Turističke zajednice Splita. Naime, najnovije brojke opet govore o povećanju broja dolazaka, baš kao i broja noćenja. Treba li uopće podsjećati da je milijunto noćenje ostvareno čak dva mjeseca ranije negoli prošle godine!?

U mjesecu kolovozu ostvareno je 103 350 dolazaka te 350 613 noćenja, što je u postotcima povećanje od 17, odnosno 20 posto u odnosu na isti period lani. Važno je naglasiti i da brojke koje se odnose na prvih osam mjeseci ove godine prate taj uzlazni trend. U tom periodu ostvareno je 343 642 dolaska i 1 041 188 noćenja, a kada to preračunamo u postotke dolazimo do povećanja od 15 posto u dolascima i povećanja od 21 posto u broju noćenja.


Po broju dolazaka prednjače gosti iz Velike Britanije i Sjeverne Irske (11 019), slijede Francuzi sa 10 331 dolazaka, dok su na trećem mjestu državljani Talijani (9 294 dolaska). Što se broja noćenja tiče, tu su na prvome mjestu Nijemci sa ostvarenih 37 834 noćenja, slijede Francuzi (34 050), dok su na trećem mjestu sa 33 972 noćenja turisti iz Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Udio domaćih gostiju iznosi 3.8 posto, odnosno domaći su gosti ostvarili 4 520 dolazaka te 13 408 noćenja. Ako se to usporedi s prijašnjom godinom, može se zaključiti da je i na tom polju zabilježen pozitivan trend- lani su domaći gosti ostvarili 3 295 dolazaka te 10 482 noćenja.

Popularni HBO-ov serijal ‘Igra prijestolja’ neće se više snimati u Splitu. Pitali smo direktoricu Turističke zajednice grada Splita Alijanu Vukšić kakav će to imati utjecaj na splitski turizam.


- Snimanje HBO-ovog najpopularnijeg serijala ‘Igra prijestolja’, koji bilježi vrtoglave pokazatelje gledanosti, Splitu je otvorilo nova tržišta i donijelo neprocjenjivu promociju. Žao nam je što se snimanje narednih sezona neće realizirati u Splitu, no efekti će se i dalje manifestirati u turističkim rezultatima – rekla nam je Vukšić.

- Jedan od vodećih motiva suvremenog turista je između ostalog i posjet autentičnim lokacijama na kojima su snimani megapopularni filmovi i serijali, a popularnost ‘Game of Thrones’ tura najbolja je potvrda. Trag koji je snimanje serijala ‘Igra prijestolja’ ostavio na turizam samo je početak iskorištavanja velikog potencijala kojeg nudi Split kao destinacija filmskog turizma, a daljnji interes dokazuje da je Split jedinstvena filmska kulisa – dodala je.


No Banner to display