Oujak
28
2015

“Stari ruzinavi brod”: Nova turistička atrakcija

slatine_brod10-060315

Mještani se žale kako su im neke rezervacije već otkazane, a drugi gosti se brinu hoće li brod biti tu i za vrijeme njihovog ljetnog odmora.
Brod Vranjic, u vlasništvu Splitske plovidbe, 5. ožujka, uslijed orkanske bure otrgnuo se s veza i od tada se nalazi na plaži u Slatinama na otoku Čiovu. Vranjic se nalazi svega 20 metara od obiteljskih kuća i apartmana te kao takav stvara probleme i zabrinutost stanovnika Slatina. Naime, Slatine su turističko mjesto pod upravom grada Splita, a ovaj prizor na plaži uvelike narušava njihov turistički ugled. Mještani se žale kako su im neke rezervacije već otkazane, a drugi gosti se brinu hoće li brod biti tu i za vrijeme njihovog ljetnog odmora.


- Svu štetu koju je sa sobom donijelo nasukavanje broda lakše bi podnijeli samo da se brod čim prije ukloni. Sezona je pred vratima. Zabrinuti smo jer ne dobivamo nikakve konkretne odgovore što će s brodom uistinu biti. Kuću smo 3 puta vodom prali, to je bilo užasno, cijela kuća nam je bila od soli, sad samo želim da brod maknu, ne znan kako bih gostima objasnio činjenicu da s balkona imaju pogled na stari brod i da nemaju plažu koju su na slikama vidjeli – izjavio je Ivica Franić čija obitelj, kao i mnoge druge obitelji u tom dijelu, živi isključivo od turizma.
S obzirom na to da su valovi bili toliko jaki, oni su i prelazili preko broda te su preplavili čak 100 metara šume stoga su i mnogi vrtovi nastradali, a ljudi ostajali bez svega posađenog.

- Želim da ga što prije maknu, ja san stariji čovjek, ali svaki vjetar, bura ili jugo, baca mi sol na kuću i neprestano mi radi štetu. Ni krumpiri mi nisu nikli, sama sol po vrtu – ljutito će Nikola Kevo.
Nasukavanjem broda, Slatine su izgubile 100 metara šljunčane plaže koja u ljetnim mjesecima privlači velik broj kako inozemnih tako i domaćih kupača. Kako će “stari ruzinavi brod” utjecati na turističku sezonu u Slatinama brine njihove stanovnike koji su kontaktirali i Ministarstvo turizma, Ministarstvo za zaštitu okoliša te Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, ali konkretne odgovore još nisu primili.


Špekulira se i o rezanju broda na mjestu nasukavanja, a kako bi reciklaža broda utjecala na okoliš i da li je moguća do početka turističke sezone, možemo samo nagađati. Pitanje je hoće li nasukani Vranjic upropastiti turizam u Slatinama i na taj način dovesti u pitanje egzistenciju lokalne zajednice?! U Slatinama ponestaje strpljenja za ovaj slučaj. Pomoć i razumijevanje bilo grada Splita, bilo Države jedino je čemu se nadaju.

Kontaktirali smo Ministarstvo turizma koje cijelu situaciju prebacuje na Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture na čiji broj nam se nitko nije javio u nekoliko navrata.


Izvor: Dalmacijanews.com

No Banner to display