Listopad
03
2014

Turisti će vidati rane u Splitskim toplicama

splitsketoplice

Ministar turizma Darko Lorencin i gradonačelnik Ivo Baldasar dali su u petak punu podršku ideji doc. dr. Kolje Poljaka, sanacijskog upravitelja KBC-a, koji od dijela splitskih Toplica, jedne od najljepših secesijskih zgrada u našem gradu, želi napraviti prvu turističku ambulantu.

- KBC ima veliko blago na jednoj od najljepših lokacija u Splitu i Hrvatskoj. Imamo zgradu splitskih Toplica koja bi bila idealna za turističku ambulantu. Grad se strelovitom brzinom razvija u turističkom smislu i smatramo da bi mu jedna takva ambulanta u središtu grada bila prijeko potrebna. Tu bi pomoć prvenstveno tražili kronični bolesnici, koji bi u vrlo kratkom roku dobili potrebnu skrb, a na taj bi način rasteretili i bolnice na Firulama i Križinama u koje tijekom ljeta dolazi veliki broj turista.


Turistička ambulanta bila bi možda preteča jednoga modernoga zdravstvenog turizma koji bi se mogao razviti u zgradi splitskih Toplica, na više od 3600 kvadrata – kazao je dr. Poljak.Gradonačelnik Baldasar ustvrdio je da idealan prostor za turističku ambulantu postoji, a bolnica ima vrhunski kadar i sada treba uložiti sredstva u taj projekt.

- Čim iz KBC-a dobijemo elaborat, uputit ćemo ga prema ministarstvima i nadamo se da ćemo na zaista reprezentativnome mjestu uskoro otvoriti turističku ambulantu. Grad u potpunosti podržava projekt – dodao je poteštat.

Pozicijom same zgrade i prostorom u njoj bio je oduševljen ministar Lorencin koji je naglasio da je njegovo ministarstvo zainteresirano za takav projekt u našem gradu.

- Moramo iskoristiti sve resurse koji imaju dodirne točke sa turizmom i učiniti sve da hrvatski turizam živi 365 dana u godini. Svjesni smo činjenice da se zimi “uspavaju” mnogi gradovi na Jadranu, no dodatnom ponudom moramo promijeniti sliku Hrvatske kao destinacije samo za kupanje i sunčanje.


Moramo razviti medicinski, kulturni i pustolovni turizam gdje god je to moguće i moramo dati inozemnim gostima dobar razlog da i u zimskim mjesecima dođu u Hrvatsku – istaknuo je Lorencin kojem su domaćini u obilasku toplica bili dr. Dinko Pivalica, predstojnik Zavoda za fizikalnu medicinu i reumatologiju, dr. Mira Punda-Bašić, dugogodišnja fizijatrica u Splitskim toplicama, te Lucija Boban, glavna sestra Zavoda za fizikalnu medicinu.

Luksuzna Pjaca

Ministar Lorencin posjetio je “Piazza Luxury Suites”, boutique hotel u vlasništvu Dalibora Čorića, smješten u kući “Nakić” na Pjaci. Riječ je o vrlo luksuznom objektu sa sedam apartmana uređenih po svim svjetskim mjerilima.

- Nadam se kako će u Hrvatskoj, u budućnosti biti još ovakvih i sličnih projekata koji naš turizam čine konkurentnijim i bogatijim – dodao je Lorencin.

Hrvatska je turističko odredište za sva godišnja doba’

-Izuzetno smo sretni što je jedna tako velika asocijacija kao što je The Travel Network Group (TTNG) koja okuplja oko 800 tvrtki u turističkom sektoru Velike Britanije izabrala baš Hrvatsku, odnosno Split za mjesto svoje godišnje konvencije.


To nisu samo turističke agencije, nego i svi drugi koji su uključeni u turistička kretanja Velike Britanije. Jako su nam bitni i dragocjeni s obzirom na sam početak sezone promidžbe i na promjene koje planiramo za 2015. godinu u brendiranju naše zemlje.

Ovdje će najbolje vidjeti što Split i Splitsko-dalmatinska županija nude i sigurno će povratne informacije biti u znaku povećanja njihova poslovanja sa Hrvatskom. Poruke o tome da je Hrvatska turističko odredište za sva godišnja doba prenosimo svojim partnerima i sigurni smo da će sve to rezultirati povećanjem prometa iz te zemlje prema Hrvatskoj u 2015. godini – kazao je Darko Lorencin, ministar turizma u Splitu na godišnjoj konvenciji udruge britanskih turističkih tvrtki The Travel Network Group (TTNG) koja se do 5. listopada održava u Splitu.

Konvencija je službeno otvorena Plenarnom sjednicom u hotelu „Le Meridien Lav“ okupila je više od 350 delegata, predstavnika najuspješnijih britanskih agenata i turoperatora, koje su pozdravili i direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić, direktor TZ županije Joško Stella i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar.


-Došli smo u Hrvatsku jer smo htjeli vidjeti što ona nudi i kako unaprijediti poslovanje sa vašom zemljom. Sa nama je oko 300 predstavnika turističkog sektora Velike Britanije, a mnogi od njih nikada prije nisu bili u Splitu.

Naše impresije vašim prekrasnim povijesnim gradom, noćnom panoramom najljepše rive koju sam vidio i osvijetljenom palačom,te svim mogućnostima koje nudi turizam ovog područja, spektakularne su. Turizam se u ovoj godini oporavljao, ali ne onoliko brzo koliko smo željeli i nadam se da će 2015. godina donijeti bolje rezultate, iako su kod nas izbori i to uvijek utječe na putovanja – kazao nam je Garry Lewis, direktor TNG.
Konvencija traje do nedjelje i za to vrijeme će osim radnog dijela sudionici obići i najatraktivnije turističke i povijesne lokalitete regije.

Preuzeto: www.slobodnadalmacija.hr

No Banner to display